Perkhidmatan

Perkhidmatan tersedia untuk kemudahan pengguna

Penerbitan

Penerbitan Jabatan Penilaian & Perkhidmatan Harta

Maklumat Am

Statistik, Brosur, Keputusan Tender dan Keratan Akhbar

Muat Turun

Muat Turun Borang berkaitan perkhidmatan JPPH

Berita Terkini

Galeri

Kunjungan Hormat PEPS Dan RISM Ke Ibu Pejabat JPPH Pada 23 Disember 2020

Persatuan Penilai, Pengurus Harta, Ejen Harta dan Perunding Harta Swasta Malaysia (PEPS) dan Royal Institution of Surveyors Malaysia (RISM) telah membuat kunjungan hormat ke Ibu Pejabat JPPH pada 23 Disember 2020 (Rabu) bertempat di Bangunan Perbendaharaan 2, Putrajaya.

Delegasi PEPS dan RISM telah disambut oleh YBrs. Sr A’zmi bin Abdul Latif, Ketua Pengarah Penilaian dan Perkhidmatan Harta, YBrs. Sr Abdul Razak bin Yusak, Timbalan Ketua Pengarah Penilaian dan Perkhidmatan Harta (Dasar Strategik) serta Pengarah-Pengarah Bahagian Ibu Pejabat.

Delegasi PEPS diketuai oleh Sr Michael Kong Kok Kee, Presiden PEPS, diiringi oleh Sr Firdaus bin Musa, Setiausaha Kehormat PEPS bersama tiga ahli yang lain. Turut hadir ialah Sr Aziah binti Mohd Yusoff, Naib Presiden RISM bersama seorang ahli.

Majlis Penyerahan Laporan Penilaian Aset Milik Perbadanan Aset Keretapi (RAC) Pada 1 Disember 2020

Pada 1 Disember 2020, Majlis Penyerahan Laporan Penilaian Aset Milik Perbadanan Aset Keretapi (RAC) telah diadakan di Ibu Pejabat JPPH. Penyerahan telah dilakukan oleh YBrs. Sr A’zmi bin Abdul Latif, Ketua Pengarah Penilaian dan Perkhidmatan Harta kepada YBrs. Encik Adam bin Abu Hanipah, Pengurus Besar, Perbadanan Aset Keretapi (RAC). Turut hadir ke majlis tersebut ialah YBrs. Sr Hamidon bin Haron, Timbalan Ketua Pengarah Penilaian dan Perkhidmatan Harta (Operasi) serta kesemua Pengarah Bahagian dan Ketua Unit Ibu Pejabat. Majlis ini turut disaksikan secara maya oleh 52 pejabat Pengarah Penilaian Negeri dan Penilai Daerah di seluruh Malaysia.
Majlis ini diadakan khas sebagai tanda berakhirnya kerja penilaian bagi maksud pengurusan aset milik RAC oleh 21 cawangan JPPH. Penilaian ini melibatkan jajaran keretapi bermula dari Perlis, Alor Setar, Sungai Petani, Seberang Perai, George Town, Taiping, Ipoh, Teluk Intan, Gombak, Shah Alam, Klang, Bandar Baru Bangi, Seremban, Jempol, Johor Bahru, Temerloh, Raub, Kuala Krai dan berakhir di Kota Bharu yang merangkumi 24 buah stesen keretapi milik RAC di seluruh negara.

Majlis Pelancaran Buku Garis Panduan Penilaian Pajakan, Pengumuman Pemenang Program Pertandingan Mencipta Video Pendek Hari Integriti Dan Pemenang Anugerah Jabatan 2020 Pada 25 November 2020

Pada 25 November 2020, Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta (JPPH) telah mengadakan majlis ringkas bagi pelancaran Buku Garis Panduan Penilaian Pajakan yang diterbitkan oleh Bahagian Pampasan dan Perujukan Mahkamah serta pengumuman pemenang Pertandingan Mencipta Video Pendek Hari Integriti dan Pemenang Anugerah Jabatan 2020.

Ucapan aluan majlis telah disampaikan oleh Sr A’zmi bin Abdul Latif, Ketua Pengarah Penilaian dan Perkhidmatan Harta di Bilik Persidangan, Ibu Pejabat JPPH. Majlis telah diikuti secara maya oleh semua Pengarah Penilaian Negeri dan Penilai Daerah di 52 cawangan JPPH seluruh Malaysia.

Pemenang bagi Pertandingan Mencipta Video Pendek Hari Integriti JPPH ialah JPPH Seberang Perai (Johan), JPPH Miri (Naib Johan) dan JPPH Kota Kinabalu (Tempat Ketiga).

Bagi Anugerah Jabatan 2020 pula, sebanyak lima (5) anugerah telah dipertandingkan.

Pemenang bagi Anugerah Inovasi Jabatan ialah INSPEN (Johan), JPPH Kulim (Naib Johan) dan JPPH Kuala Lumpur (Tempat Ketiga).

Pemenang tunggal bagi Anugerah INSPEN ialah JPPH Sibu.

Pemenang bagi Anugerah Ketua Pengarah Penilaian dan Perkhidmatan Harta (Kategori Pejabat Penilai Daerah Terbaik) ialah JPPH Raub (Johan), JPPH Jempol (Naib Johan) dan JPPH Miri (Tempat Ketiga).

Pemenang bagi Anugerah Ketua Pengarah Penilaian dan Perkhidmatan Harta (Kategori Pejabat Pengarah Penilaian Negeri Terbaik) ialah NAPIC (Johan), JPPH Negeri Kedah (Naib Johan) dan JPPH Negeri Melaka (Tempat Ketiga).

Pemenang Anugerah Khas Ketua Pengarah Penilaian dan Perkhidmatan Harta ialah Encik Vivian Reynold Kok Fui Long daripada JPPH Negeri Sabah.

Syabas dan tahniah diucapkan kepada semua pemenang !

« 1 daripada 7 »

Langgan Newsletter Kami

Ikuti perkembangan Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta dengan melanggan newsletter kami.
Ubah Saiz Font
Contrast