Perkhidmatan

Perkhidmatan tersedia untuk kemudahan pengguna

Penerbitan

Penerbitan Jabatan Penilaian & Perkhidmatan Harta

Maklumat Am

Statistik, Keputusan Tender dan Keratan Akhbar

Muat Turun

Muat Turun Borang, Brosur berkaitan perkhidmatan JPPH

Berita Terkini

Galeri

Kunjungan Hormat PEPS Dan RISM Ke Ibu Pejabat JPPH Pada 23 Disember 2020

Persatuan Penilai, Pengurus Harta, Ejen Harta dan Perunding Harta Swasta Malaysia (PEPS) dan Royal Institution of Surveyors Malaysia (RISM) telah membuat kunjungan hormat ke Ibu Pejabat JPPH pada 23 Disember 2020 (Rabu) bertempat di Bangunan Perbendaharaan 2, Putrajaya.

Delegasi PEPS dan RISM telah disambut oleh YBrs. Sr A’zmi bin Abdul Latif, Ketua Pengarah Penilaian dan Perkhidmatan Harta, YBrs. Sr Abdul Razak bin Yusak, Timbalan Ketua Pengarah Penilaian dan Perkhidmatan Harta (Dasar Strategik) serta Pengarah-Pengarah Bahagian Ibu Pejabat.

Delegasi PEPS diketuai oleh Sr Michael Kong Kok Kee, Presiden PEPS, diiringi oleh Sr Firdaus bin Musa, Setiausaha Kehormat PEPS bersama tiga ahli yang lain. Turut hadir ialah Sr Aziah binti Mohd Yusoff, Naib Presiden RISM bersama seorang ahli.

Majlis Penyerahan Laporan Penilaian Aset Milik Perbadanan Aset Keretapi (RAC) Pada 1 Disember 2020

Pada 1 Disember 2020, Majlis Penyerahan Laporan Penilaian Aset Milik Perbadanan Aset Keretapi (RAC) telah diadakan di Ibu Pejabat JPPH. Penyerahan telah dilakukan oleh YBrs. Sr A’zmi bin Abdul Latif, Ketua Pengarah Penilaian dan Perkhidmatan Harta kepada YBrs. Encik Adam bin Abu Hanipah, Pengurus Besar, Perbadanan Aset Keretapi (RAC). Turut hadir ke majlis tersebut ialah YBrs. Sr Hamidon bin Haron, Timbalan Ketua Pengarah Penilaian dan Perkhidmatan Harta (Operasi) serta kesemua Pengarah Bahagian dan Ketua Unit Ibu Pejabat. Majlis ini turut disaksikan secara maya oleh 52 pejabat Pengarah Penilaian Negeri dan Penilai Daerah di seluruh Malaysia.
Majlis ini diadakan khas sebagai tanda berakhirnya kerja penilaian bagi maksud pengurusan aset milik RAC oleh 21 cawangan JPPH. Penilaian ini melibatkan jajaran keretapi bermula dari Perlis, Alor Setar, Sungai Petani, Seberang Perai, George Town, Taiping, Ipoh, Teluk Intan, Gombak, Shah Alam, Klang, Bandar Baru Bangi, Seremban, Jempol, Johor Bahru, Temerloh, Raub, Kuala Krai dan berakhir di Kota Bharu yang merangkumi 24 buah stesen keretapi milik RAC di seluruh negara.

Majlis Menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) Antara Jabatan Penilaian Dan Perkhidmatan Harta (JPPH) Dengan Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDNM) Pada 1 Oktober 2020

Pada 1 Oktober 2020, kerjasama di antara JPPH dan LHDNM yang telah terjalin sebelum ini dieratkan lagi dengan pemeteraian MoU yang bertempat di Ibu Pejabat JPPH, Bangunan Perbendaharaan 2, Kementerian Kewangan Malaysia.

MoU ini telah ditandatangani oleh YBrs. Sr A’zmi bin Abdul Latif, Ketua Pengarah Penilaian dan Perkhidmatan Harta, dengan disaksikan oleh YBrs. Sr Abdul Razak bin Yusak dan LHDNM diwakili oleh Datuk Mohd Nizom bin Sairi, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif (Operasi Percukaian).

Kerjasama ini merupakan perkongsian maklumat melalui penambahbaikan dan pelaksanaan integrasi di antara sistem JPPH yang dikenali NVIS dan sistem LHDNM yang dikenali sebagai STAMPS bagi mempertingkatkan kemudahan penyampaian yang lebih berkesan.

« 6 daripada 7 »

Langgan Newsletter Kami

Ikuti perkembangan Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta dengan melanggan newsletter kami.
Ubah Saiz Font
Contrast