Perkhidmatan

Perkhidmatan tersedia untuk kemudahan pengguna

Penerbitan

Penerbitan Jabatan Penilaian & Perkhidmatan Harta

Maklumat Am

Statistik, Brosur, Keputusan Tender dan Keratan Akhbar

Muat Turun

Muat Turun Borang berkaitan perkhidmatan JPPH

Berita Terkini

Galeri

Majlis Menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) Antara Jabatan Penilaian Dan Perkhidmatan Harta (JPPH) Dengan Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDNM) Pada 1 Oktober 2020

Pada 1 Oktober 2020, kerjasama di antara JPPH dan LHDNM yang telah terjalin sebelum ini dieratkan lagi dengan pemeteraian MoU yang bertempat di Ibu Pejabat JPPH, Bangunan Perbendaharaan 2, Kementerian Kewangan Malaysia.

MoU ini telah ditandatangani oleh YBrs. Sr A’zmi bin Abdul Latif, Ketua Pengarah Penilaian dan Perkhidmatan Harta, dengan disaksikan oleh YBrs. Sr Abdul Razak bin Yusak dan LHDNM diwakili oleh Datuk Mohd Nizom bin Sairi, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif (Operasi Percukaian).

Kerjasama ini merupakan perkongsian maklumat melalui penambahbaikan dan pelaksanaan integrasi di antara sistem JPPH yang dikenali NVIS dan sistem LHDNM yang dikenali sebagai STAMPS bagi mempertingkatkan kemudahan penyampaian yang lebih berkesan.

Majlis Pelancaran Taklimat Laporan Pasaran Harta Tanah Separuh Tahun (H1) 2020 Dan Pelancaran Sistem e-Data Serta Mobile Apps JPPH Pada 22 September 2020

Pada 22 September 2020 (Selasa) JPPH telah mengadakan Majlis Taklimat Pasaran Harta Tanah Separuh Tahun Pertama (H1) 2020 dan Pelancaran Sistem Pembelian Data Harta Tanah Elektronik (e-Data) serta Mobile Apps JPPH bertempat di Marriott Hotel Putrajaya. Majlis ini telah dirasmikan oleh YBhg. Dato’ Othman bin Semail, Timbalan Ketua Setiausaha Perbendaharaan (Pengurusan) dengan diiringi oleh YBrs. Sr A’zmi bin Abdul Latif, Ketua Pengarah Penilaian dan Perkhidmatan Harta.
Turut hadir ke majlis ini ialah YBrs. Sr Abdul Razak bin Yusak, Timbalan Ketua Pengarah Penilaian dan Perkhidmatan Harta (Dasar Strategik) dan YBrs. Sr Hamidon bin Haron, Timbalan Ketua Pengarah Penilaian dan Perkhidmatan Harta (Operasi).
Laporan Pasaran Harta Tanah H1 2020 ini turut memaparkan data berkenaan aktiviti transaksi pasaran harta tanah untuk subsektor kediaman, komersil, industri, pertanian dan tanah pembangunan. Sistem e-Data pula memudahkan capaian pengguna terhadap urusan penjualan data pindahmilik dan data sewaan secara atas talian. Pelancaran Mobile Apps JPPH bertujuan untuk memudahkan para pelanggan yang berurusan dengan JPPH untuk membuat semakan terhadap status permohonan penilaian bagi maksud Duti Setem, Pinjaman Perumahan, Tukar Syarat dan Pemberimilikan Tanah.

Mesyuarat Pengarah Penilaian Negeri Bilangan 6/2020 Pada 21 September 2020

Pada 21 September 2020 (Isnin), JPPH telah mengadakan Mesyuarat Pengarah Penilaian Negeri Bilangan 6 Tahun 2020 bertempat di Marriott Hotel Putrajaya. Mesyuarat ini dipengerusikan oleh YBrs. Sr A’zmi bin Abdul Latif, Ketua Pengarah Penilaian dan Perkhidmatan Harta.
Majlis ringkas penyerahan Projek Pembangunan Sistem Pembayaran Secara Atas Talian (Sistem e-Data) dan Projek Mewujudkan Mobile Apps JPPH turut diadakan. Kedua-dua projek ini merupakan sebahagian daripada Projek Pelan Strategik Jabatan 2017 hingga 2020.
Ringkasan projek :
1. Projek Pembangunan Sistem Pembayaran Secara Atas Talian (Sistem e-Data)
Pengurus Projek :
Sr Mohd Nazri bin Ahmad Zahari, Pengarah INSPEN
Business Owner :
Bahagian Khidmat Pengurusan (diwakili oleh Puan Nur Zulaikha binti Hamzan
2. Projek Mewujudkan Mobile Apps JPPH
Pengurus Projek :
Sr Saharun bin Kassim, Penilai Daerah Batu Pahat, Johor
Business Owner :
Unit Komunikasi Korporat (diwakili oleh Sr Nur Sharlizan binti Mohd Rapi’ain)
Turut menyaksikan penyerahan kedua-dua projek tersebut ialah ialah YBrs. Sr A’zmi bin Abdul Latif, Ketua Pengarah Penilaian dan Perkhidmatan Harta, Sr Abdul Razak bin Yusak, Timbalan Ketua Pengarah Penilaian dan Perkhidmatan Harta (Dasar Strategik) dan Sr Hamidon bin Haron, Timbalan Ketua Pengarah Penilaian dan Perkhidmatan Harta (Operasi).

« 3 daripada 7 »

Langgan Newsletter Kami

Ikuti perkembangan Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta dengan melanggan newsletter kami.
Ubah Saiz Font
Contrast